Консерви та пресерви

Показано з 1 по 10 із 10 (1 сторінок)

Рибні консерви – це продукти готові до вживання, які пройшли стерилізацію в герметичній тарі і можуть зберігатися в ній тривалий час. Мають чудові смакові якості та високу харчову цінність. Це пояснюється тим, що до риби додають рослинну олію та смакові домішки.

Особливості виготовлення консервів та пресервів

На виробництві консерви готуються в декілька етапів:

  • підготовка риби;
  • розкладання по банкам та підігрівання;
  • додавання соусу або олії;
  • закачування банок та стерилізація при температурі від +105°С до +120°С;
  • охолодження та нанесення етикеток.

Підготовка риби починається з миття та очищення. Далі її розділяють на філе або шматочки. Обробляють бланшуванням, або обсмажують чи коптять.

Органолептичні властивості рибні консерви набувають в процесі зберігання. Риба рівномірно перемішується з заливкою, набуває особливого насиченого смаку та аромату. До того часу, як ви зможете купити рибні консерви, має пройти певний час з моменту виготовлення. Для кожної риби термін витримки при температурі від 0°С до +15°С визначений. Наприклад, атлантична сардина витримується півроку, балтійські сардини – три місяці, копчена риба в олії – до 1,5 місяців, решта рибних консерви –10 днів.

Відмінність консервованої риби від пресерви полягає в тому, що для виготовлення пресерви не потрібна стерилізація. Це впливає на термін зберігання, який складає не більше 4 місяців.

Філе риби солять, розкладають в тару та заливають рослинною олією з прянощами та цукром. І через деякий час рибні пресерви готові.

В магазині Nordica в Києві можна купити консерви рибні та пресерви, які представлені в достатньо великому асортименті.

Як готують натуральні консерви та закусочні? В чому відмінність?

Для приготування консервованої риби використовують декілька способів, які передбачають додавання харчових домішок, або їхню відсутність.

Натуральні рибні консерви, купити які можна в нашому магазині, – це шматочки риби у власному соку, в концентрованому рибному бульйоні чи в желе. Готуються без додавання інгредієнтів, які могли б змінити природні смакові властивості риби та аромат. Використовується лише сіль та іноді спеції. Не додаються спеції в консерви з лосося та осетра, з оселедця, ставриди, скумбрії та багатьох інших риб.

Натуральні рибні консерви у власному соку готують з додаванням солі, а от до печінки тріски нічого не додається. В процесі стерилізації жир, що є в банці, витоплюється.

Якщо риба має щільне та пісне м'ясо, то її готують в рибному бульйоні з духмяними прянощами. Щоб приготувати рибні консерви в желе, в бульйон додають агар або желатин.

Закусочні консерви – це риба в томатному соусі або в рослинній олії, різноманітні рибні пасти та паштети. Термічно оброблену рибу розкладають в банки і наповнюють заливкою, герметично закривають та відправляють на стерилізацію.

Консервована риба – смачна і корисна страва та відмінний інгредієнт в перших стравах, в салатах, пирогах тощо.